Leser for tiden "Undervisning i endring - IKT, aktivitet og design" av Hauge, Lund og Vestøl. Her er det utrolig mye interessant å reflektere rundt. Hvordan håndterer vi de digitale nettverkene og det potensialet som ligger i dem? Jeg er i gang med et bloggprosjekt i Engelsk Tilvalg (ta gjerne en titt hvis du er gira). Tanken bak er å få elevene til å bruke de digitale nettverkene vi har rettet inn mot faget. Man kan vel si at jeg leker litt med dette opplegget selv. Vil det bli en hit eller ikke? Jeg blogger som student, og nå også som pedagog (hvorfor ikke prøve?)
Ser at forfatterne av boken er inne på ganske grunnleggende tanker bak læring og undervisning. De sier bl.a. " Betingelsene for undervisning og læring er under endring....Vi vil understreke at nye teknologier og medier representerer viktige sider ved vår kultur og vårt samfunn. Dilemmaet er imidlertid at de utfordrer etablerte teknologier og tradisjoner i undervisning og læring, det er de mange tøffe omstillingsprosessene i skole og lærerutdanning eksempler på. Det blir galt om vi prøver å skape konkurranse mellom nytt og gammelt." (side 212)
Kan vi med andre ord integrere wiki, facebook, blogger, youtube og lignende i en naturlig sammenheng. Mitt prosjekt i Engelsk tilvalg heter "Lyrics". Elevene skal oversette fra norsk til engelsk, engelsk til norsk, lage egen (ny) tekst på engelsk til egen valgt melodi. Her kan de bruke youtube, facebook, wiki, babelfish og ikke minst bloggen (foruten læringsplattformen Fronter; her legges det meste ut uansett).
Er det slik at enkelte pedagoger er i ferd med å bli hektet av lasset i forhold til det forfatterne i boka peker på? At vi ikke klarer å se nytten av de nye digitale nettverkene/plattformene/møtestedene?
Hei TomGus!
SvarSlettInteressant å følge deg. Du peker på flere vesentlige dilemmaer. Jeg tenker også at den eneste farbare vei er å bygge nytt på ihvertfall noe som er etablert, særlig fordi vi trolig har en utfordring med å nyrekruttere ansatte i skolen i åra som kommer. Dessuten er det ikke bare ny kompetanse som er god.
Men etter mange år som skoleleder ser jeg jo at endringer har tendens til å gå langsomt, i likhet med i andre tunge samfunnsinstitusjoner som fengselsvesenet, kirken og forsvaret, selv om sistnevnte kanskje har svingt seg litt i det siste.
Joda, skolen har en tendens til å endres langsomt, som Alvaro kommenterer. Det er ennå mange lærere - og ledere - som ikke har hektet seg på. Hva gjør dere ledere for å hekte dem på?
SvarSlettFAnt ikke lenka til bloggprosjektet ditt i engelsk tilvalg. Når dere er i gang, vil vi gjrne ha den. ER tidligere engelsklærer sjøl.