Søk i denne bloggen

mandag 27. september 2010

Cuban og den sunne skepsis til overdrevt bruk av IKT i skolen

Har plukket ut noen godbiter fra Cuban og ønsker gjerne tilbakemeldinger fra dere.

1) Mener dere at investeringene og de løpende (framtidige) kostnadene knyttet til IKT og utstyr (software og hardware) betaler seg i forhold til det vi bruker?

2) Hva betyr det "å kunne" data? Er dette skolens fortjeneste?

3) Driver de fleste med digital "tavleundervisning", bare med mer fancy og advansert utstyr (les; gjør vi stort sett det samme som før?)

4) Er bruken av IKT en "ad-hoc" tilstand omtrent som i Cubans påstand: "Ad hoc incremental changes have occured often; fundamental changes have occured seldom". Dvs; er dette en fase?

5) Er Cubans to myter riktige? a) tilgang til teknologi = bedre læring? og b) raksere informasjon (les bedre nett/ raskere nett) = raskere og bedre læring?

Jeg likte artikkelen og vil legge ut spørsmål som vi kan drøfte sammen... fyr løs :)

3 kommentarer:

  1. beklager ordfeilene i innlegget ;)

    SvarSlett
  2. Du har virkelig trukket fram noen av kjernepunktene hos Cuban. Husk at teksten hans er fra 2001, likevel mener jeg noen av antakelsene hans fremdeles har gyldighet. F. eks. ny teknologi medfører ikke nødvendigvis ny praksis, og hvis vi ikke gjør noe med dette, får vi ikke igjen for investeringene. Blir også minnet om et engelsk munnhell: If you think education is expensive, try ignorance.

    SvarSlett
  3. Jeg ser poenget i at artikkelen er fra 2001 :) Er det forsket på sammenhengen mellom digitale investeringer (eller investeringer i IKT) og utfallet i læring?, er teknologitette samfunn (les; nasjoner) bedre rustet enn mindre teknologipregede samfunn i forhold til PISA-undersøkelser etc.? ; eller rettere sagt; går det an å måle dette? Jeg tenker på at vgs-elever skal ha sin egen bærbare PC... mens frafallet på vgs skyter i været; resultatene blir dårligere (har Cubans argumenter fortsatt relevans i denne sammenhengen?)

    Jeg ser jo selvsagt at det er ulikt syn på bruk av IKT, samt troen/skepsisen rundt investeringer. Mange lærere i dag (bl.a. jeg) kan ikke se for oss et liv uten digitale nettverk, digitale hjelpemidler og bruk av PC som arbeidsverktøy.

    Tror at Cuban har rett i at læreren/pedagogen må gjøre "verktøyene" til sitt eget for at det skal komme elevene til gode uansett :)

    SvarSlett